Vrouwelijke schrijvers scheppen meer personages

Gertrude - automatische manuscriptbeoordeling - digitale manuscriptvergelijking

Vrouwelijke schrijvers scheppen meer personages dan mannelijke schrijvers. Vrouwen voeren gemiddeld 11,25 personages op in verhalende teksten. Mannelijke schrijvers daarentegen houden het bij gemiddeld acht personages. Dit blijkt uit de analyse van verhalende teksten voor het systeem Gertrude.

Het systeem analyseerde teksten en tekstfragmenten variĆ«rend in lengte tussen vijftienhonderd en vijftienduizend woorden. De personages werden geĆÆdentificeerd met behulp van namenlijsten met de meest voorkomende vrouwen- en mannennamen.

Ook blijkt dat schrijvers wat personages betreft een voorkeur hebben voor hun eigen geslacht. Vrouwelijke schrijvers hebben een lichte voorkeur voor vrouwelijke personages. Zij gebruiken in hun teksten gemiddeld 5,79 vrouwennamen, tegen 5,46 mannennamen.

Bij mannelijke schrijvers is de voorkeur voor het eigen geslacht sterker uitgesproken. Mannen voeren gemiddeld 4,98 mannelijke personages op, en slechts 3,03 vrouwelijke personages gemiddeld.

De nauwkeurigheid van het identificeren van personages en hun geslacht verschilt per genre. In genres zoals literatuur en romantische fictie zijn veel namen goed herkenbaar. In genres als fantasy of science fiction, waarin namen voorkomen als ‘Bilbo’, ‘Eowyn’, of ‘Aang’ is dat een stuk lastiger.

Gertrude is een machine learning systeem dat schrijvers de mogelijkheid biedt hun tekst te vergelijken met teksten die door professionele uitgevers zijn gepubliceerd. Het systeem is onlangs gelanceerd, en is bedoeld als hulp voor schrijvers van fictionele teksten, zoals verhalen en romans. Gertrude is getraind met duizenden teksten die op internet openbaar voorhanden zijn, om onderscheid te maken tussen teksten van zelf publicerende schrijvers en teksten die gepubliceerd zijn door professionele uitgeverijen. Het systeem classificeert teksten en biedt de mogelijkheid een analyserapport te kopen.