Gertrude: een vorm van manuscriptbeoordeling

Machine learning

Gertrude - automatische manuscriptbeoordeling - digitale manuscriptvergelijking

Gertrude is een digitaal systeem dat manuscripten van verhalen of hoofdstukken van romans test. Het doel is om automatisch kwaliteitsproblemen te identificeren voordat je je verhaal of roman opstuurt naar een uitgever, dan wel zelf publiceert. De test is een vorm van manuscriptbeoordeling, en is gratis. Wil je inzicht in de uitslag, dan kan je voor € 29,95 een analyserapport bestellen.

Gertrude is een zogenaamd machine learning systeem. Het systeem heeft twee soorten teksten geanalyseerd die openbaar via internet toegankelijk zijn:

  1. Fictionele teksten die door de schrijvers zelf op internet zijn geplaatst
  2. Fictionele teksten die door professionele uitgevers zijn gepubliceerd

Het systeem is met beide soorten teksten getraind en kan hierdoor beslissen op welke categorie een ingevoerde tekst het meeste lijkt. Zodoende kan Gertrude ook jouw verhaal of hoofdstuk classificeren.

De diagnose van Gertrude is een indicatie voor de kwaliteit van je werk omdat Gertrude ten dele de talloze redacteuren vervangt die eerder bij uitgeverijen de gepubliceerde teksten hebben geselecteerd, waardoor de verschillen tussen de twee categorieën zijn ontstaan.

Statistische verschillen

Voorbeeld uit een analyserapport

Teksten die door uitgevers zijn gepubliceerd zijn op kwaliteit geselecteerd, en verschillen hierdoor van zelf gepubliceerde teksten. Bij uitgeverijen hebben professionele redacteuren de teksten gekozen uit een groot aanbod. Vervolgens zijn de teksten ook geredigeerd. Uitgegeven teksten zijn dus winnaars die de eindstreep hebben gehaald. Uit statistische analyse blijkt dat door uitgevers gepubliceerde teksten op bepaalde kenmerken flink verschillen van de gemiddelde zelf gepubliceerde tekst.

In het plaatje zie je een voorbeeld uit een analyserapport van een ingevoerde tekst, waar de verhouding van voegwoorden wordt vergeleken. De proportie voegwoorden per duizend woorden is bij deze ene tekst 26,93, tegenover een gemiddelde van 17,87 bij alle uitgegeven teksten. Een ander voorbeeld is de frequentie van uitroeptekens. In schrijftips kan je vaak lezen dat een schrijver niet te veel uitroeptekens moet gebruiken. Inmiddels weet Gertrude dat de gemiddelde zelf publicerende auteur bijna twee keer zoveel uitroeptekens gebruikt als auteurs die door professionele uitgevers zijn gepubliceerd.

Test gratis en anoniem

Test gratis je tekst en ontdek hoe Gertrude je tekst classificeert. Het is mogelijk dat je tekst op door uitgevers gepubliceerde teksten lijkt, ook al is die (nog) niet gepubliceerd. In dat geval wordt je tekst ook met de kenmerken van bekende Nederlandse schrijvers vergeleken, en vermeldt Gertrude de auteur met wiens schrijfstijl je tekst het meest overeenkomt.

Om de analyse niet te lang te laten duren, kan het systeem maximaal vijfduizend woorden per keer analyseren. Het minimum is vijftienhonderd woorden. Wil je het manuscript van een hele roman doorlichten, voer dan per keer een hoofdstuk in. De analyse duurt hooguit één minuut (of ietsje langer), afhankelijk van het aantal woorden van je tekst. Je opent je tekst in je favoriete tekstverwerker, kopieert je tekst en plakt die in het aangegeven veld. De analyse gebeurt geheel anoniem. Je voert enkel een titel in en de tekst.

Wil je weten hoe Gertrude tot haar beslissing is gekomen? Dan kan je na de uitslag voor € 29,95 een analyserapport bestellen. Je voert je e-mail adres in, betaalt met bankpas of creditcard, en je ontvangt per e-mail het rapport in pdf-formaat.

Meer uitleg? Bekijk de FAQ.

Bekijk ook dit artikel in Schrijven online.

Gertrude is niet geschikt voor het classificeren van kinder- en jeugdliteratuur. Dat komt omdat een tekst wordt vergeleken met door uitgevers gepubliceerde fictie voor volwassenen.