Meer personages, minder anonieme personen: hogere waardering

Romans worden hoger gewaardeerd naarmate er in de eerste hoofdstukken meer personages in voorkomen. Dit blijkt uit analyse van romanteksten voor het systeem Gertrude. Per geanalyseerde tekst werd de rating op Goodreads.com opgezocht.

De hogere waardering bij meer personages geldt met name voor mannelijke personages en in mindere mate voor vrouwelijke. Het effect blijkt te gelden tot zo’n vijftien personages.

Romans waarin de schrijver daarentegen veel anonieme mensen opvoert worden lager gewaardeerd. Lezers waarderen het minder naarmate de schrijver vaker woorden gebruikt die naamloze personen aanduiden, zoals ‘broer’, ‘agent’, ‘dokter’, ‘huisbaas’ of ‘dame’.

Schrijvers kunnen dus beter de volgende zin vermijden: ‘Na haar gesprek met de leraar over haar dochter, kwam Anna de huisbaas tegen, die haar vertelde dat hij, na overleg met zijn boekhouder en secretaresse, had besloten de huur te verhogen, te betalen aan zijn administrateur.’

De verbanden zijn bescheiden. In statistische termen is de correlatie ongeveer tien procent. Vele andere factoren bepalen de waardering van een roman. Toch is de bevinding opmerkelijk. Er zou hypothetisch gesteld kunnen worden dat lezers graag lezen over personages die namen hebben en daardoor bekenden van de lezer worden, en dat naamloze personen als niet relevant of zelfs hinderlijk worden ervaren.

Gertrude is een machine learning systeem dat schrijvers de mogelijkheid biedt hun tekst te vergelijken met teksten die door professionele uitgevers zijn gepubliceerd. Het systeem is onlangs gelanceerd, en is bedoeld als hulp voor schrijvers van fictionele teksten, zoals verhalen en romans. Gertrude is getraind met duizenden teksten die op internet openbaar voorhanden zijn, om onderscheid te maken tussen teksten van zelf publicerende schrijvers en teksten die gepubliceerd zijn door professionele uitgeverijen. Het systeem classificeert teksten en biedt de mogelijkheid een analyserapport te kopen.

57 replies on “Meer personages, minder anonieme personen: hogere waardering”