Haal je tekst door de wasmachine

Gertrude - automatische manuscriptbeoordeling - digitale manuscriptvergelijking

De was was gedaan. Gertrude was tevreden over haar was, die in opdracht was gewassen van een heer die bij haar wasserette langsgekomen was. Al het waskaarsenvet was van zijn boord gewassen.’

‘Was’ is het meest herhaalde werkwoord in fictionele teksten. Uit statistisch onderzoek voor het systeem Gertrude blijkt dat zelf publicerende schrijvers vaker woorden herhalen dan schrijvers die door uitgevers zijn gepubliceerd. Gertrude kijkt ook naar de mate van werkwoordherhaling, en het blijkt dat ‘was’ vaak een flink aandeel heeft in de totale score op werkwoordherhaling.

Het is dus verstandig om je tekst eens door de ‘wasmachine’ te halen, door via de zoekfunctie van je tekstverwerker (in Word: Ctrl-H) het woordje ‘was’ op te zoeken. Als je om de paar zinnen dat saaie woord gemarkeerd ziet, weet je dat je aan de slag moet.

‘Was’ is de verleden tijd van ‘zijn’, een nietszeggend begrip dat een werkwoord is zonder het te zijn, en dat filosofen als Heidegger en Sartre tot dikke boeken heeft aangezet die niemand heeft uitgelezen. Door werkwoorden creatiever in te zetten vermijd je te veel woordherhaling en ontstaat een dynamische tekst. Kortom, laat ‘was’ vaker voor wat het was.

Gertrude is een machine learning systeem dat schrijvers de mogelijkheid biedt hun tekst te vergelijken met teksten die door professionele uitgevers zijn gepubliceerd. Het systeem is bedoeld als hulp voor schrijvers van fictionele teksten, zoals verhalen en romans. Gertrude is getraind met duizenden teksten die op internet openbaar voorhanden zijn, om onderscheid te maken tussen teksten van zelf publicerende schrijvers en teksten die gepubliceerd zijn door professionele uitgeverijen. Het systeem classificeert teksten en biedt de mogelijkheid een analyserapport te kopen.